Közelgő névnapok:

(Ma: Jusztina, Pál)   Adalbert, Vencel, Mihály, Jeromos, Szabina, Simon, Szimonetta

Közelgő névnapok:

(Ma: Jusztina, Pál)   Adalbert, Vencel, Mihály, Jeromos, Szabina, Simon, Szimonetta

Kalocsai népviselet régen című cikkhez tartozó kép

Kalocsai népviselet régen

Gyönyörű hímzések, csipkék és színek, szükségünk van ennél többre?

Magyarország méltán híres a népviseleti öltözékekről (mint pl. Kalotaszegi, Palóc, Körösfői, Matyó), mégis közülük is az egyik leghíresebb a kalocsai, bőségesen hímzett ruházat. A fiatal lányok és menyecskék öltözéke minél díszesebb, annál szebb. Itt nem érvényesül a kevesebb néha több elv. Az eredeti hímzések a kék és a piros színt helyezték előnybe, melyekkel virágokat, paprikát és különböző indákat hímeztek a ruhákra.

A nagyszüleink korában a menyasszonyok csupa fekete színben mentek férjhez, ugyanis ezzel a színnel gyászolták a leánykorukat. Többnyire selyemből készült apró fekete rózsamotívumokkal és hozzáillő fekete fűzős vagy félfűzős cipővel viselték.

A vallás nagyon fontos szerepet játszott az életükben, az asszonyok és idősek szintén sötét fejkendőt viseltek, míg az eladásra váró lányok fehéret. Sokszor ez jelzés értékű is volt, így a legények tudták, hogy ki az a leányzó, aki még szabad.
Az öltözködés mellett nagy hangsúlyt fektettek a hajukra is. Általában több irányból induló fonásból készítettek kontyot, melyet díszes pántlikával koronáztak meg.

Hímzéssel díszítették az ágyneműiket, asztalneműket, és a zsebkendőket is. Ezek részei voltak a kelengyének is. Szintén kihímezték a női felsőruházat nagy részét: kötényeket, blúzok ingvállait, nyakrészét, mellényeket (pruszlikokat), valamint különböző kendőket (komakendő, fejkendő, keszkenő). A férfiingek kézelőjére, az ujjakra, és a nyakrészre szintén hímzés került.

Igen elterjedt volt a virágornamentika, amely a mezőkön és kertekben megtalálható növények: az ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, nefelejcs, gyöngyvirág rajzolata volt.