Közelgő névnapok:

(Ma: János, Pál)   László, Irén, Levente, Péter, Pál, Pál, Liliána, Olga, Szabolcs

Közelgő névnapok:

(Ma: János, Pál)   László, Irén, Levente, Péter, Pál, Pál, Liliána, Olga, Szabolcs

Április 24.: Szent György napja című cikkhez tartozó kép

Április 24.: Szent György napja

Április 24.: Szent György napja

Sárkányölő Szent György napja, aki évszázadokon át a lovagok, fegyverkovácsok, lovas katonák, vándorlegények, s utóbb a cserkészek patrónusa.
Ehhez a naphoz számos hagyomány, hiedelem, népszokás kapcsolódik. Sok helyen ezt a napot tekintik a tavasz kezdetének. Termésvarázsló nap is a mai. Az asszonyoknak dologtiltó és mágikus védőnap, óvó erejű, babonáskodó-, gonoszjáró nap. A hiedelem szerint ezen a napon nem szabad dunnát, párnát kitenni szellőztetni, mert sok jégeső lesz.
Egyes helyeken nem szabad kiteríteni a vásznat fehéríteni, mert az ördög felcsavarja a fára. Szent György-nap éjszakáján napkelte előtt harmatot kell szedni, hogy meg ne rontsák a teheneket, és jobban tejeljenek. A lepedővel szedett harmat segítségével sütött kenyér nagyobbra nőtt. Muravidéken a harmatszedés mágikus erejében minden idősebb asszony hitt. E nap hajnalán az asszonyok lepedővel szedték a harmatot, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak: - a tejesfazékba facsarták ki, hogy sok vaj legyen - vagy a kenyértésztába cseppentettek, hogy szebbre süljön a kenyér - vagy ezen harmattal pogácsát készítettek, amit megszárítva, megsózva odaadtak a tehénnek, hogy az jól tejeljen.

A Szent György nap éjjelén gyűjtött gyógyfüvek embert és állatot egyaránt gyógyítanak.

Termésvarázsló nap is a mai. Ilyenkor kell vetni a kerti növényeket, többek között a mákot is. Közben ügyelni kell rá, hogy egy szót se szóljunk, mert akkor kis fejű és kukacos lesz a mák.

Ez a nap egy ősi pásztorünnep (a Palilia) napja, az állatokat ezen a napon hajtják ki először a legelőre.

Gonoszjáró napnak is tartották. Ezért, hogy a boszorkányokat elűzzék, a kerítésre és az ajtóra tüskés ágakat tűztek ki vagy bekenték őket fokhagymával. Ezenkívül reggel fokhagymával dörzsölik be az istálló ajtaját. A megmaradt résszel pedig keresztet kennek az ajtóra, hogy a boszorkányok meg ne rontsák a teheneket. Az állatokat a Szent György napi tűzön hajtották keresztül, hogy az ártó szellemektől és a rontástól megtisztuljanak.
Ezt a napot a néphit alkalmasnak tartotta a földbe rejtett kincsek keresésére, amelyekről úgy hitték, hogy minden hetedik évben, ezen a napon lángot vetnek.