Közelgő névnapok:

(Ma: Vilhelmina)   Friderika, Máté, Mirella, Móric, Tekla, Gellért, Mercédesz, Eufrozina, Kende

Közelgő névnapok:

(Ma: Vilhelmina)   Friderika, Máté, Mirella, Móric, Tekla, Gellért, Mercédesz, Eufrozina, Kende

Bertalan napja című cikkhez tartozó kép

Bertalan napja

Ezt a napot a néphagyomány az ősz kezdőnapjának, a kánikulát végző napnak tartják. tekinti. Az e napi időjárásból jósolnak a várható őszi időjárásra.

A karcagiak úgy tartották, amilyen Bertalan napján az idő, olyan lesz az ősz, a zivatar sok jeget és havat jelent. Ezen a napon ha esik az eső, akkor egyes vidékek öregjei szerint jó káposztatermés lesz. Kapolyon „Salátás Bertalannak nevezik, mert tapasztalataik szerint ekkor kell elvetni az őszi salátamagot, mert így azok szépen „beburulnak”, akár a káposzták.

A Kárpát-medence több vidékén az őszi szántás-vetés Bertalan napján veszi kezdetét. Ez a nap sok helyen vígan telik, a szántás és vetés után nyári mulatság veszi kezdetét. Torockó unitárius magyarjai körében múlt századi híradás szerint „a zsengéből, azaz új sütetből való újvacsora vétel Bertalan napján nagy ünnepélyességgel és népvígságokkal van egybekötve.” – írja Bálint Sándor kalendáriumában.

Nemcsak a magyar mondókában maradt meg az ősi gyógyítási mód, miszerint tejjel-vajjal gyógyítanak, hanem ez egy élő szkíta népi gyógyító eljárás a mai napig, melyet a tibeti és a mongol orvoslásban is felfedezhetünk. Még az angol butter szó is szkíta eredetre megy vissza, alapja nem más, mint a tehéntúró, vagyis szkítákul: bou-turosz. Utóbbiban a magyar túró szót találjuk.
A magyar falvakban a Bertalan nap köpült vajnak gyógyító erőt tulajdonítottak, azzal kezelték a sebet, a horzsolásokat és egyéb bőrbetegséget. A göcsejiek ebből a megszentelt zsírféléből egy kanállal a vetőbúza közé tettek, hogy ne legyen törmelékes.

Bertalan-nap a Mura-vidéken vajköpülő nap volt, s úgy vélték, ha egy kanállal a búzába tesznek, nem esik bele a féreg. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.

Bertalan a szörnyű halála miatt a szűcsök és csizmadiák, a közelgő szüret miatt pedig a szőlőhegyek védőszentje. „Bertalan a késével a szőlőfürtök lemetszésére, az újbor szűrésére készülődik” – tartották a régiek.