Közelgő névnapok:

(Ma: János, Pál)   László, Irén, Levente, Péter, Pál, Pál, Liliána, Olga, Szabolcs

Közelgő névnapok:

(Ma: János, Pál)   László, Irén, Levente, Péter, Pál, Pál, Liliána, Olga, Szabolcs

A lótuszvirág jelentése című cikkhez tartozó kép

A lótuszvirág jelentése

Mit szimbolizál a lótuszvirág? Milyen jelentéssel bír ez a növény, mely annyi alkotó fantáziáját megmozgatva épül bele egyes műalkotásokba?

A buddhista és egyiptomi kultúra kiemelkedő szimbóluma, valamint India és Vietnám nemzeti virága. Több ezer éves keleti kultúrát ölel fel és mind a mai napig az egyik legszentebb virág. Színes virága önmagában szemet kápráztató. Azonban a többi virággal ellentétben a lótusznak saját életciklusa van.

Az iszapba kapaszkodó gyökerei segítségével minden éjszaka elmerül a vízbe. Az egész estés elzártság után, a következő reggelen újra kivirágzik, majd egész nap csodálatos pompájában tündököl.
Nemcsak nyugalmat talál az iszapban, hanem a szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően szépsége soha nem változik. Így amikor minden reggel újra virágzik, ugyanolyan szép lesz, mint ahogy azt utoljára látták.

Erről a napi rutinról, minden kultúrának megvan a saját értelmezése. Azonban az ókori szövegek között egyetértés van, mely szerint a lótusz a szellemi felvilágosodást és az újjászületést szimbolizálja. A lótusz a szennyeződésbe merüléssel, majd az ezt követő újjászületési képességével megdöbbentette az embereket. Ezért nem is csoda, hogy az égi szimbolikához kapcsolták.

A buddhista és egyiptomi kultúrában a virág képviselte az univerzumot. A hindu kultúrában azt mondják, hogy istenek és istennők ültek a lótusztrónokon. Úgy vélték, hogy a lótuszvirág varázslatos tulajdonságokkal bír. Az ókori Egyiptomban meg voltak győződve róla, hogy a lótusz akár még a holtakat is fel tudja támasztani.

Az újjászületést társították a lótuszhoz. Azonban az egyiptomiak számára a napot és a teremtést is szimbolizálta. Nem meglepő, hogyha az újjászületéshez társították, akkor a halálhoz is kapcsolódik a növény.

Egy másik érdekes tény, hogy az egyiptomiak számára a lótusz jelentette a két egyiptomi királyság egyesítését, a kötődést a felső és alsó Egyiptom között.
Ennek tulajdonítjuk mi is, hogy megannyi kézművesünket ihlet meg eme csodálatos növény.