Közelgő névnapok:

(Ma: Vilhelmina)   Friderika, Máté, Mirella, Móric, Tekla, Gellért, Mercédesz, Eufrozina, Kende

Közelgő névnapok:

(Ma: Vilhelmina)   Friderika, Máté, Mirella, Móric, Tekla, Gellért, Mercédesz, Eufrozina, Kende

Hogyan készülnek az epoxy gyanta ékszerek? című cikkhez tartozó kép

Hogyan készülnek az epoxy gyanta ékszerek?

Mi is az az epoxy gyanta?

Az epoxy gyanta a hőre keményedő műgyanták közé tartozik. Elterjedését annak köszönheti, hogy igen széles körben felhasználható, ráadásul kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Nem véletlenül terjedt el az építőiparban is, és az ékszerkészítők is előszeretettel használják ezt az anyagot.

Hogyan is álljunk neki a műgyanta ékszer készítésének? Minden esetben érdemes tájékozódni, hiszen rengetegféle alapanyagot szerezhetünk be. Ha beszereztük a megfelelő alapokat, készüljünk elő. A munkafelületet takarjuk le, törlőt készítsünk elő, és húzzunk gumikesztyűt. Többféle komponensű gyanták léteznek, ezért nagyon fontos a pontos adagolás. A mércés pohár tökéletes erre a célra. Egy kis mérőedénybe adagoljuk ki az anyagot, ezután pár percig alaposan keverjük össze a két komponenst. Nem érdemes túl gyorsan keverni, mert buborékos lesz. Nem kell sietni, hiszen a teljes kötési idő 24 óra. Ha esetleg nagyon buborékos lett, akkor érdemes lerakni pár percre, hogy kijöjjenek belőle. A végeredménynek víztiszta színe van és buborékmentes. Színezhetjük formába öntés előtt, de utána is.

Szilikonformával érdemes dolgozni, ebből ugyanis könnyedén kijön a megszilárdult műgyanta, mivel igen rugalmas. Megfordítjuk és kinyomjuk belőle az elkészült darabot. Ha mégis műanyagforma mellett döntenétek, mindenképp használjatok formaleválasztó folyadékot. A szilikon formába egy fa spatula segítségével apránként adagoljuk a gyantát, segítsünk elterülni az anyagnak a formában. Ha beletettünk egy alap réteget, lehet beleszórni csillámot, gyöngyöt, medált, szárított virágot. Mindezt formába öntés előtt is megtehetjük. Ezután mehet rá a gyanta, míg tele nem lesz a forma. Ha végeztünk, tegyük félre egy fénytől védett, biztonságos helyre.

Arra még érdemes odafigyelni, hogy a forma mindenképp vízszintes felületre kerüljön, különben ferdén szárad meg benne a gyanta. A biztos száradás érdekében mindenképp várjunk egy napot mielőtt kiszedjük a formából. A kész darabokat még utólag is dekorálhatjuk, ezt már a fantáziátokra bízzuk.