Közelgő névnapok:

(Ma: Jusztina, Pál)   Adalbert, Vencel, Mihály, Jeromos, Szabina, Simon, Szimonetta

Közelgő névnapok:

(Ma: Jusztina, Pál)   Adalbert, Vencel, Mihály, Jeromos, Szabina, Simon, Szimonetta

Bálint napja, a szerelmesek ünnepe című cikkhez tartozó kép

Bálint napja, a szerelmesek ünnepe

Február 14. Szent Bálint, azaz Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal , apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket.
Szent Bálint a szerelmesek, jegyesek, ifjú házasok, továbbá a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje volt. A történet úgy tartja, hogy mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius római császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése előtt, február 14-én, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Innen eredeztetik a Bálint-napi üzenetküldés szokását.

A Bálint-napot ma már a világ szinte minden országában megünneplik, ám legnagyobb kultusza az angolszász és francia nyelvterületen van.
A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek: Dél-Koreában és Japánban például csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a "Fehér napon" viszonozzák. 2011-ben Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét.
A magyar néphagyományban is a termékenységgel, párválasztással kapcsolatos szokások és hiedelmek fűződnek ehhez a naphoz. Egyes vidékeken a kotló sikeres ültetésére tartották alkalmasnak február 14-ét, máshol facsemetéket plántáltak e napon, és termésre is jósoltak: hideg🌬, száraz idő esetén jó termést reméltek.
A Tiszántúlon úgy vélték, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vadgalambok, a tavasz közeledtét jelezve.

A cserszegtomaji gazdák Bálint-napkor megkerülik a birtokukat napkelte előtt, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől. Több olyan Bálint- napi népszokás is létezett, amelyik fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák életük párját, vagy hogy megtartsák szerelmüket. A lányok, ha a párnák alá babérlevelet helyeztek, álmukban megtudhatták ki lesz a jövendőbelijük. Ha egy szerelmes pár azt szeretné, hogy szerelmük örökké tartson , mindkettejük hajszálát bele kell sütni a tésztába, és közösen elfogyasztani.